Jakże wyczekiwana postać! Brat Polski, rzecz jasna! Brat...a może siostra?
Autor zamieścił dudel, który podpisał Czechosłowacja, ale na danym rysunku były co najmniej cztery różne postacie, a poza tym, jak wiemy, Czechy i Słowacja już nie są jednym państwem. Plotka głosi, że Himie Czechy kojarzy się z kobietą, więc może wersja 'brat Polski' nie jest jeszcze przesądzona.
Jak widać, koncepcje są różne, chociaż zwyczajowo pojawia się z piwem. Co więcej macie na jego temat...?
Head canon VN: ...wygląda jak Hamlet i jak zaczyna gadać o swoich artystycznych wizjach, to nikt nie wie o co mu chodzi. A Feliks nadal nabija się z jego języka, gówniarz jeden niewdzięczny.
Ostatnio zmieniony przez Dakki 2010-07-15, 16:05, w całości zmieniany 1 raz
Jak widać, koncepcje są różne, chociaż zwyczajowo pojawia się z piwem.
Ech, to wcale nie jest dziwne. Czesi raz, że wymyślili owe piwo jasne, dwa pochłaniają go więcej niż Niemcy ze swoim Oktoberfestem xD
Do tego Czechy dla mnie jest ateistą oraz osobą mającą bardzo liberalne poglądy. Nie przejmuje się, spokojny, potrafi się dopasować, rzadko się buntuje. Zbuntowany jednak bywa nieobliczalny (defenestracja >D). Był także przez długą część swojego życia lokajem Austrii x]
Ach i mam pewien headcanon, pojawiający się w moich fikach.
Czechy nie ma na imię Jozin, jednak nazywany jest tak przez Polskę i resztę swoich sąsiadów. Za każdym razem gdy pada zdanie "Nie nazywam się Jozin, nazywam się..." ktoś mu przerywa. Natomiast jego ulubionym powiedzeniem jest: "A skocz z okna!".
A dziewczyna, ta blondynka z piwem, nawet bardzo ładna. Mimika twarzy też mi pasuje, więc byłabym ją w stanie przyjąć jako starszą siostrę Feliksa.
Więcej artów z nią (ten dudel z kuflem jest naprawdę świetny >D):
Ahoj~!
Mimo, że nie ma go w Hetali uwielbiam tą postać, jak i uwielbiam kraj sam w sobie <3. Interesuje się historią tego kraju, kulturą, stosunkami międzynarodowymi... i wspaniałą kuchą : P [Smažený sýr <3!]
W fanworksach najbardziej podoba mi się jego wersja przestawiona w fanfikach Shen i Noxi [ do poczytania na forum, np.: "Are your lessons done? ", "Zjazd rodzinny raz proszę", "Miło tak było" ]
Ich wersja jest naprawdę dopracowana i ku mojej radości, bardzo zbieżna do mojej XD.
To ja pozwolę zarzucić sobie kilkoma moimi head canonami:
-Jest to facet P:. Bardzo podobny do Feliksa z wyglądu, tyle, że wyższy.
-Starszy brat Polski. A nawet jakby był dziewczyną to na pewno starsze rodzeństwo Polaka. Reszta rodzeństwa to zależnie od tego jak ktoś się chce rozdrabniać: Słowacja, Morawy, Łużyce, Śląsk, Słowianie Połabscy, czyli wesoła rodzinka Słowian Zachodnich ^.^
-Straszny egoista. Woli pilnować własnego bezpieczeństwa niż walczyć [patrz II wojna światowa], ale jak się już wnerwi to idzie na całego [husytyzm, wojna trzydziestoletnia, praska wiosna]
-Patrząc na doświadczenia własne i opinie innych: Z Czecha jest optymista, nie martwi się na zapas. Bierze życie lekko, można, by nawet nazwać go leniwym - w końcu po co pracować, jak można czas spędzić ciekawiej, choćby na piwie? Carpe diem. Najlepszym określeniem byłoby "lekkoduch".
-Jest zaraz za Słowenią najbardziej zamożnym państwem "nowej UE", co lubi przypominać głównie Polsce.
-Najlepiej ze wszystkich słowiań rysuje i maluje [odezwała się wielbicielka Alfonsa Muchy <3]
-Oficjalnie nie znosi muzyki klasycznej [w końcu tylu lat u Austrii robi swoje], ale w tajemnicy pogrywa sobie na fortepianie - z Czech pochodzą Polki. Cytując z Wikipedii:
Cytat:
Nazwa pochodzi od czeskiego słowa „půlka”, oznaczającego „połowę”. Po powstaniu listopadowym zmieniono ją na polka na cześć Polaków lub na cześć polskiej śpiewaczki Esmeraldy.
Oczywiście Czech nie przyznał, by się nigdy, że nazwał utwór na cześć braciszka, ale to i tak urocze <3
-Umie opowiadać piękne bajki dla dzieci ["Krecik" choćby : D]
-W XXV-XVII wieku mocno zajmował się alchemią - wiecie, golemy, miksturki i szukanie kamienia filozoficznego.
-Jest bardzo towarzyski, jednak nie znosi gadać o politycei religii. [z relacji koleżanki, mającej rodzinę w Czechach]
-Choć na pierwszy rzut oka, by się tego nie spodziewało jest niesamowicie mądry i oczytany - nie umiem teraz znaleźć link do jednego artykułu, ale pisało w nim, że nawet zwykli robotnicy po pracy lubią sobie podyskutować o literaturze czy sztuce. Przeciętny Czech wie też więcej o Dvorzaku, niż przeciętny Polak o Szopenie, mimo ogromnej różnicy między tymi twórcami. Sam Czechy umie też płynnie po angielsku, niemiecku [choć nie znosi tego języka, podobnie jak Polska], jak się skupi, przypomni sobie także łacinę.
-Pali [to jest akurat bardziej moim widzimisie, inspirowane legalizacją lekkich narkotyków u Pepików XD]
-O tym, że jest uzależniony od piwa, nie muszę chyba wspominać...?
Cytat:
Do tego Czechy dla mnie jest ateistą oraz osobą mającą bardzo liberalne poglądy. Nie przejmuje się, spokojny, potrafi się dopasować, rzadko się buntuje. Zbuntowany jednak bywa nieobliczalny (defenestracja >D). Był także przez długą część swojego życia lokajem Austrii x]
Też się zgodzę. I pluje sobie w brodę, gdy przypomina sobie, że to on ochrzcił Feliksa, który go teraz do szału prowadzi swoim katolizmem XD.
Cytat:
Czechy nie ma na imię Jozin, jednak nazywany jest tak przez Polskę i resztę swoich sąsiadów. Za każdym razem gdy pada zdanie "Nie nazywam się Jozin, nazywam się..." ktoś mu przerywa. Natomiast jego ulubionym powiedzeniem jest: "A skocz z okna!".
Co do imienia, początkowo wahałam się między Vaclavem, a Josefem, ale w końcu uznaję to drugie, bo ma takie sympatyczne zrobnienie - Joszka [używam też Zeflik/Zefek - mój dziadek to także Jósef i tak na niego wołają XD]. Uważam też, że Feliks nie nazywa go inaczej jak wszelkimi formami Pepi, Pepino, Pepiczek... Sam już zapomniał skąd mu się to wzięło.
Stosunki z innymi narodami:
-Polska - gorąca braterska miłość, czyli wieczne kłótnie i bójki, a do tego przyjaźń, aż po grób : D. Ja uważam, że oni po prostu lubią te swoje nieustanne waśnie, ale jak co potrafią się dogadać i często mają to samo zdanie. Różni ich przede wszystkim nastawienie do spraw walki: Feliks woli zginąć za honor, Pepik oddać honor za życie. [choć i tu są wyjątki jak właśnie husyci czy praska wojna]. Znają się od urodzenia i mimo wszystko lubią ze sobą spędzać czas, nawet jak tego nie pokazują.
-Słowacja [którą widze jako femkę] - rodzeństwo, ale jako, że to Hetalia i państwa, nie normalni ludzie, pairingowanie ich wcale, a wcale mi nie przeszkadza. Ba to moje OTP >D. Cała sprawa z romansem zaczęła by się w XIX w. [mój bardzo swobodny head-canon robi z Słowacji crossdresserkę do ok. XIX, kiedy by się zaczęły wspólne ruchy narodowościowe Słoweńców i Czechów]. Potem ślub, pokłócenie się na czas II WS, znowu ślub i obecnie po rozwodzie... Jednak jako, że wielu Czechów wedłuig statystków tęskni za Czechosłowacją i odczuwa sympatię do sąsiadów, uznaję, że Pepikowi uczucie do końca nie minęło, nawet jak oficjalnie mówi się, że Czechy skorzystały na odłączeniu biedniejszej Słowacji.
-Austria - tego pana nie lubimy i najlepiej go wywalić przez okno >D. Tyle lat bycia kamerdynerem, robi swoje.
-Rosja - tego pana też nie lubimy, bo za komuchy było źle.
-Węgry - Unie personalne w XV i XVI w., wspólne przebywanie pod panowaniem Habsburgów, dążenia do autonomii... co by nie mówić - uzasadnony i całkiem ładny pairing. Niestety potem Elka rzuciła go dla Rodrysia, z którym wzięla ślub i powstały Austro-Węgry, a o biednym Czechu się kompletnie zapomniało. Z tego co kojarzę, Czesi i Wegrzy się jednak nie najgorzej dogadują. Swoja drogą, widzę to jako pairing, wnerwiający do granic możliwości Słowację >D
-Holandia - może trochę crackowe, ale oni naprawdę by się ze sobą dogadali. Obydwoje mają irytujące młodsze rodzeństwo, lubią dżojnty, piwo...
-Piwotardzi [Dania, Belgia, Niemcy, Prusy, Bawaria, Holandia, Irlandia itp.] - widzę Pepina jako stworzenie towarzyskie, a najlepiej się towarzyszyć przy ukochanym trunku ;3 Z tym, że do Niemca i Prusa, wciąż ma jakiś żal za wojnę. Swego czasu był też jedną z ważniejszych części Świętka <jak to brzmi XD>, nawet zdarzyło się, że król czeski był władcą całej Rzeszy... >D
Co do obrazków - naprawdę ładna ta babka, taką bym zaakceptowała, choć mocno liczę na faceta. [Fem!Czechy jakoś zwykle utożsamiam sobie z jakąś tsudere.. XD]
Ła, długie to XD Pewnie jeszcze coś miałam dopisać, ale tyle na razie wystarczy... A jak się zaraz nie ruszę, to spóźnie się przez ten post na pocią 8D
Czech bardzo boi się Białorusi :3
Wiadomo także, ze "Czechosłowacja" to "duet" (niekoniecznie rodzeństwo!) złożone ze starszego chłopca i młodszej dziewczyny.
Czech (?) to taki...pies na baby:3
Two characters that have appeared in a sketch sheet, but who have yet to make any actual appearance in the series or other artwork, and have no official design. Originally, only one character for Czechoslovakia was planned, with a possible design being that of a young girl (as Himaruya felt Czech sounded feminine), while another was of a bearded man (as he felt Slovakia made the name masculine). Two other designs for the character were shown, one being a "musician"-looking character (who resembled Iceland), and another clean-shaven younger man who was a "ladies' man" (based off of a Slovakian classmate of Himaruya's).
When later asked by a fan if Czechoslovakia would be brothers, Himaruya appeared to favor Czech and Slovakia being a duo of the young girl and older male, though he also mentioned that mysterious characters with curly hairs in the vein of Italy also came to mind. The only canon mention of either part of Czechoslovakia so far is on Belarus' relationship chart, where it is shown that Czech is terrified of her.